Transformering af de gråbrun 70’ere

Aarhus
Magasin, Erhverv, Vision og strategi

30. november 2020
Af Karl-André Kaalby Johannesen

De står i hver en større by ved pladser, gågader og ringgader de trætte og horisontale facader fra 70’erne. De er ofte lidt anonyme og vi har accepterer at de er der, men når vi ser på dem isoleret kan vi ikke andet at ryste lidt på hovedet af den modernisme, brutalisme og 70’er farvepalette der skabte dem. De var et resultat af store nedrivninger i bycentrene i de år, og de erstattede ofte detaljerede og karakterfyldte bygninger, der bare manglede renovering, størrelse og nye visioner.

Nu står den der, den gråbrune kasse som bagkontor for Nordea i Aarhus, på et centralt sted med Domkirken overfor og det smukt restaurerede Rømerhus ved siden af. Den opleves lukket, fremmed og uden særlige kvaliteter. Man kunne jo rive den ned, når Nordea en dag flytter til Sydhavnen?

Men det der måske kan være svært at se for det ufokuserede øje, er at bygningen faktisk passer ind med de omkringliggende bygninger i farvetone og i dens skala. Det der gør at bygningen stikker ud, er stilen, og den fortælling vi har om bygningerne fra den tid.

Måske er det bygningen mangler en større åbenhed så man kan se hvad bygningen indeholder, og måske nogle flere arkitektoniske detaljer der giver facaden en højere æstetisk kvalitet.

Vi har prøvet at visualisere hvordan vi tænker at en facade som den, med simple og enkle midler kan opleves mere åben og detaljeret, samtidigt med at den passer sammen med de omkringliggende bygninger og bibeholder dens tydelige karakter af et byggeri fra 70’erne.

 

det gamle rådhus i Viborg
Den gamle byrådssal i det gamle rådhus i Viborg
Den gamle byrådssal i det gamle rådhus i Viborg
Den gamle byrådssal i det gamle rådhus i Viborg